Johdotonta logiikkaa Vapauden ajattelua

Kiroilukulttuurin vivahteet

Kiroilua pitävät sellaiset ihmiset erityisesti pahana, jotka vaikeuksia kohdatessaan luovuttavat ja nostavat kädet pystyyn. Samat ihmiset ovat myös kovia kertomaan, että miten sitä muiden pitäisi elää elämäänsä. Varmaankin siksi, että näiden henkilöiden omasta elämästä löytyisi kyllä parannettavaa, muttei jakseta yrittää tosissaan. Valitettavan moni luulee, että korjaamalla muilta ongelmia, jotka on peilattu omasta elämästä, muiden ja omakin elämä paranisi. Ei asiat sillä parane, että luodaan toisille uusia ongelmia, jotka eivät heidän elämäänsä alun perin kuuluneetkaan.

 

KIROILU TYÖSKENTELYN TEHOSTAJANA

Silloin kun hommissa tulee takapakkia, saa kipeän osuman tai aikaansaamattomuus ärsyttää. On aika käyttää kirosanoja keskittymisen parantamiseen, varoittamaan lähiympäristöä potentiaalisesti suuresta voiman käytöstä ja siitä, että nyt tehdään hommia tosissaan periksi antamatta, kunnes asia on saatu voiton puolle niin sanotusti. 
Työskentelyn tehostajana kirosana toimii harmin ilmoille päästäjänä, ja työtä voi jatkaa keskittyen olennaiseen, eikä takaiskun turhaan vatvomiseen.


KIROILU VÄLIMERKKEINÄ

Tarinoinnissa kiroilu voi tehostaa tarinaa ja rytmittää sitä eteenpäin muuttaen tarinan jatkumisen odotusarvoa. Toisaalta kiroilua voi käyttää antamaan tarinankertojalle aikaa miettiä ja muistella tarinan  etenemistä näin ollen kiusallisia hiljaisuuksia ja änkytyksiä välttäen.


KIROILU KOVUUDEN OSOITTAJANA

Kun henkilö viljelee kirosanoja täysin turhaan ja ollakseen äänessä, on kyseessä helposti epävarmuuden ja heikkouden peittäminen. Jos lähistöllä on ihmisiä jotka oletettavasti voisivat kiroilusta pahastua, kiroilulla pyritään omassa kaveripiirissä osoittamaan kuinka olen niin kova henkilö, etten toisten pahastumisesta välitä yhtään, pikemminkin päinvastoin. Yksinkertaisimmillaan yksilö pyrkii osoittamaan olevansa jotain, siis edes kiroilija, jos ei muuta.


KIROILUKULTTUURIN SYNTY

Kiroilukulttuuri on epäilemättä auttanut aikoinaan selviämään karuissa olosuhteissa, joissa periksiantaminen on tarkoittanut ennenaikaista kuolemaa. Tämä on käytännössä tarkoittanut geenien ja kiroilumeemien evoluutiota Suomen pohjoisissa- ja itäisissä osissa. 


KIROILUKULTTUURIN LOPPU

Nyky-yhteiskunnassa kiroilua pidetään pahana, ja potentiaaliset kiroilijat pyrkivät pitämään mölyt mahassaan. Tästä seuraa ylimääräistä stressiä, varsinkin kun adrenaliinen purkamiseen ei yleensä voi lihaksiakaan käyttää.
Tästä seuraa pitkiä stressitiloja elimistölle ja ennenaikaiseen kuoleman mahdollisuus kasvaa. 
Ihmisiä kirjaimellisesti kuolee siihen, että ottaa niin sanotusti pattiin. Kun asioiden tosissaan yrittäminen vähenee, vähenee myös ratkaisujen löytäminen ongelmiin ja keskittynyt ajattelu. Tämä muiden tekijöiden kanssa johtaa idioluutioon, joka yhdessä ihmisiä avustavien tekoälyjen kehittämisen kanssa johtaa koko ihmiskunnan taantumiseen avuttomiksi tunneaivojen stimuloijiksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärrrän kenen tahansa kiroilun silloin, kun lyö vasaralla sormeensa, mutta välimerkkinä käytettynä se ilmaisee puhujan alempaa sosiaaliryhmää tai sitä, että on saanut kyseisestä ryhmästä vaikutteita runsaasti. Esimerkiksi presidentti Kekkonen kuului asemansa perusteella ilman muuta ensimmäiseen sosiaaliryhmään, mutta hänen kirosanojensa käyttö paljasti lapsuuden taustan. Svinhufvudilta ei olisi tullut "saatanan tunareita" edes Mäntsälän kapinallisille.

Kirjallisessa ilmaisussa kiroilun merkitys on juurikin tekstissä kuvaillun henkilön sosiaaliryhmän esille tuominen.

Juhani Vehmaskangas

Olen pitkälti samaa mieltä Juha Kuikan kanssa. Mitä alempi sosiaalinen asema ihmisellä niin sitä enemmän suusta tulee arkipuheessakin ärräpäitä ja saatanoita.

Joskus kiroilu voi olla hyväksi: https://www.terve.fi/artikkelit/kiroileminen-on-hy...

Aulis Saarijärvi

Olen aina pitänyt siitä työväenlaulusta, jossa lauletaan:
"Jeesuksen Saatana, Kristuksen Perkele, olkoon nyt töistänsä armollinen! Mutta me nostamme purppura..."

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Helppikangas löytää kiroilusta paljon hyviä puolia, enemmän kuin huonoa. Vähän tekisi olla eri mieltä. Esimerkiksi tuo että kun en pidä kiroilusta, en itse kiroile ja ääneen saatan paheksua toisten kiroilua olisi merkki vaikeuksista omassa elämässäni
"Valitettavan moni luulee, että korjaamalla muilta ongelmia, jotka on peilattu omasta elämästä, muiden ja omakin elämä paranisi"
menee yli ymmärrykseni.

Mutta ajan henki on että kiroilu lisääntyy ja on hyväksyttävämpää, näin vaikkapa TVssä ja radiossa yhä enemmän toimittajat ja haastateltavat viljelevät kirosanoja. Toivottavasti kyse ei kuitenkaan ole yksinkertaisuudesta
"Yksinkertaisimmillaan yksilö pyrkii osoittamaan olevansa jotain, siis edes kiroilija, jos ei muuta"
vaan merkkinä siitä että
"nyt tehdään hommia tosissaan periksi antamatta"

Juhani Vehmaskangas

Minäkään en kiroilusta pidä, korviin se ottaa kun joku kiroilee, varsinkin jos ihan aiheetta, ihan vaan puheen tehostekeinona.

Kiroilemisella kuitenkin on kiistattomia hyötyjä. Tuolla edelle #3 jo laitonkin linkin jossa joistain tutkimuksista kerrottiin. Eräässä tutkimuksessa on niin ikään todettu, että koehenkilöt pystyivät pitämään käsiään jääkylmässä vedessä pidempään jos saivat kiroilla, eli kivunsieto parani kiroilemalla.
https://www.iltalehti.fi/elintavat/200907139919314...

Kiroilemisesta on siis kiistatta hyötyä joissain tilanteissa. Toisaalta ei liene tutkittu, että auttaako kiroilu samalla tavalla niitä jotka normaalistikin kiroilevat "joka toisen sanan".

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Joo, ei aina tälläisella harrastelijakirjoittajalla fokus pysy täysin kasassa.
Erityisesti TV:ssä ja radiossa kiroilu sekä kuulostaa rasittavalta, että myös heikentää kirosanojen tehoa. Jos kirosanoja ei kukaan paheksuisi, niin niiden viehätys tietysti laskisi. Kokeile joskus viljellä kohteliasuussanoja samaan tahtiin kiroilijan kanssa, niin saattaa tapahtua hämmästyttäviä asioita.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Minulle kirosanojen käyttö kertoo epäselkeästä ajattelusta . Pitäisi ihan oikeesti sanoa jotakin mutta tulee vaan pelkkää kuonaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paitsi ensimmäisen kommenttini mukaisesti silloin, kun lyö vasaralla sormeensa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vielä kiittelen tämän blogin ohjeita kirjoittajille, siellähän sanotaan muun muassa "Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile".