Johdotonta logiikkaa Vapauden ajattelua

Mielipiteiden synty

Kuinka moni meistä muodostaa mielipiteensä kysymystilanteessa?
Joku kysyy, että kannatatko C:tä vai F:ää? Tietysti hän on tehnyt jo selväksi, että F on ainu järkevä valinta, varsinkin kun hän sitä kannattaa. No valitset siis vaihtoehdon F, koska et tiedä kummastakaan vaihtoehdosta mitään. Seuraavaksi sinulle kerrotaan mitä F tarkoittaa ja minkälainen sinun pitää F:n kannattajana olla, koska ethän missään tapauksessa halua kuulua C:n kannattajiin. Näin sinusta tulee tietynlainen ihminen, jonka valinnanvapautta mielipide F rajoittaa. Kaveripiiriisi kertyy F:n kannattajia, koska olettehan samaa mieltä ja teillä on yhteisiä näkemyksiä, joita vahvistatte toisillenne.

Joskus myöhemmin, ehkä vuosien päästä, joku kysyy, että kannatatko G:tä? Vastaat päättäväisesti kannattavasi F:ää, koska niin vain on aina ollut ja tulee aina olemaan. Myöhemmin sinulle ehkä selviää, että vaihtoehtoja alkuperäiseen kysymykseen olisi ollut, ja on koko aakkoston verran. Sinun on kumminkin helppo pysyä tutussa ja turvallisessa mielipiteessä, jota ei tarvitse ajatella. Ja mitähän vuosien varrella kertyneet ystäväsikin sanoisivat, jos edes harkitsisit muita vaihtoehtoja.

Joskus tietoja ei ole tarjolla ja joudut tietysti heittämään  pään sisällä kolikkoa. Sen jälkeen kun olet toisen puolen kolikosta valinnut, päätöksesi on lukittu loppuiäksesi? Koska ethän sinä nyt mikään tuuliviiri tai takinkääntäjä ole? Se, että kolikon sijaan sinun olisi pitänyt heittää tuhatsivuista noppaa, ei mahdu edes käsityskykyysi. 

Maailma on monimutkainen paikka ja sen käsittelyyn mieli käyttää yksinkertaistuksia ja pysyviä ajattelun lähtöpisteitä. Lähtöpisteet ja yksinkertaistukset olet saattanut arpoa joskus vuosia sitten. 

Valitettavasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa